ENDFEST

Misty Forest Techno & Arctic Boogie Discotronics since 2003

Review

Authentiek Haags Venijn

Salò Mentale – Golden Twilight (Syncom Data 032)

Salo Mentale

Salò Mentale is sinds begin jaren ’80 in verschillende settings actief in de Haagse underground. Zelf kwam ik pas ergens in 2005 met dit fenomeen in aanraking, toen DJ ST-F  me op zijn kamer in de Bijlmer een opname vol ruis van Unit Moebius liet horen. Over een drumbox en flink misbruikte synth sprak een gedrogeerde, verwarde man met een bekakte Haagse stem op onnavolgbare wijze over een fietsenmaker in de Haagse Frederikstraat. Na het nodige speurwerk kwam ik er achter dat het een nummer was van de Poppelepee. Een CD uit 1996 op Cunker Records (zusje van Bunker?), gemaakt door Unit Moebius, de Haagse dichter Cor Gout en … Salò Mentale.

Terug naar 2014. Op een regenachtige avond in Buitenveldert zie ik – na jarenlang de Poppelepee grijs gedraaid te hebben – dat er nieuw werk van Salò Mentale voorhanden is. Dit keer uitgebracht op het Haags-Rotterdamse Syncom Data-label van Nukubus en DJ Raoul. Vol verwachting plug ik de koptelefoon in mijn mixer en luister naar een EP met maar liefst zeven tracks, die de titel Golden Twilight draagt.

Golden Twilight opent met de track Cooked ’n Soapy. Een disco-achtig filterloopje dat me doet denken aan Daft Punks Around the World, maakt na 15 seconden plaats voor vuige acidklanken, een pulserende basslijn en rockende beats. Gejaagde techno vol achtervolgingswaanzin. Duister. Gesjeesd.

Fade to Grace klinkt als een magisch, bezwerend, gevaarlijk slaapliedje om alle kinderen en volwassen in een straal van 10 kilometer een fikse nachtmerrie te bezorgen. Zo’n muziekje dat klinkt uit een kamer waarvan je weet dat het er niet pluis is. Je wilt voorbij lopen, maar de aantrekkingskracht van de opgepoetste gouden deurknop en de muziek zijn te sterk… voor mij de (inktzwarte) parel van de plaat.

Titeltrack Golden Twilight is een vrij rechttoe-rechtaan technostomper vol angstaanjagende bijgeluiden. Een tikje monotoon en saai. Niet slecht, maar wel de minste track van de plaat. Grey’s Autonomy is een energieke jam waar de vonken vanaf springen. Ratelende rodeotechno voor gestoorde cowboys en wilde feestgangers. Drop dit in het midden van een DJ-set en je breekt de tent geheid af.

Wat hierna volgt klinkt als de preek van een gestoorde sadistisch priester uit Duitsland  met snode plannen. Ganz Furchtbar is een stukje sektarische electronica met de bittere bijsmaak van goede pure chocolade. Helaas duurt deze muzikale reis naar de gefreakte oorden van de menselijke geest slechts 1,5 minuut … maar, daar hebben we de repeatknop voor. De trip wordt vervolgd met The Widow’s Second Husband. Een gejaagde track die klinkt als een oldskool Unit Moebius track. Ik mis melodie en een spanningsboog, maar daar denken feestgangers in vieze kelders die op deze track ongetwijfeld keihard uit hun bolletjes gaan vast anders over.

De plaat eindigt met Zanderij Departure. Een stoere clubstomper om eens flink door het soundsystem van een opgevoerde Subaru te blazen. Raampje naar beneden, armpje uit het raam. Lekker cruisen door de afgetrapte straten van Den Haag Zuidwest en je zelf een stoere Hagenees voelen. Ghetto feelings gegarandeerd.

Golden Twilight is een duistere plaat die de schaduwzijden van de geest uitdaagt. Niet gek, vanuit de wetenschap dat de naam Salò Mentale een afgeleide is van de Italiaanse film Salò o le 120 giornate di Sodoma uit 1975. Een van de meest controversiële films uit de filmgeschiedenis over een sadistisch oord in fascistisch Italië, tijdens de tweede wereldoorlog.

Waar veel labels in en rond de Nederlandse Westcoast de afgelopen jaren de afslag naar de dansvloer namen, blijft Syncom Data eigenwijs voortborduren op de sound waarmee Den Haag sinds de jaren negentig internationaal zoveel opzien baart. Bezwerende DIY-electro(nica) met een hoog voltage venijn. Salo Mentale is hèt bewijs dat je anno 2014 voor de echt freaky electronics nog steeds in Den Haag moet zijn. Essentiële plaat!

(4/5)

Leave a Reply